miercuri, 25 ianuarie 2012

Intre dorinta si ratiune

     In viata nu exista "nu stiu ce vreau". Cu totii stim ceea ce ne dorim, defapt fiecare isi doreste un anumit lucru. Problema, sau diferenta sa zicem asa, apare atunci cand dorintele noastre nu sunt compatibile cu ale celorlalti. Dupa spusele lui Epictet ar trebui sa respingem tot ceea ce nu se afla in puterea noastra pentru a evita nefericirea. Trebuie sa acceptam lucrurile care nu stau in puterea noastra, sa ne supunem pt ca asa a fost scris..
   Si cum iti dai seama ceea ce a fost scris ? De unde stii ca in trecut nu ai facut o alegere gresita si defapt despre asta e vorba, acum suporti consecintele. Si poate ca s-a ajuns la un moment in care  inevitabilul e pe cale sa se intample si da intr-adevar putem zice apoi ca avem de a face cu ceva ce nu e in puterea noastra.
Cateodata dorinta e atat de mare incat e in stare sa ne acapareze toata fiinta. Depinde de cat de bine esti pregatit, cat esti de motivat sa iti folosesti ratiunea. Sunt dorinte care ne pot aduce pe culmile fericirii sau a succesului. Si tot asa cum ne ridica, la fel ne pot si cobora.
Toate lucrurile acestea tin de sine, daca o persoana nu isi cunoaste limitele nu va inceta niciodata sa faca alegeri gresite, ghidate de sentimente, de dorinta aceea de moment care rareori aduce ceva bun. Sunt multi factori care te ajuta sa iti menti o privire limpede, obiectiva. In primul rand experienta, de obicei prin experienta se intelege intamplarile mai putin fericite de care ai avut parte. Stima de sine, orgoliul in doze mici face minuni cand trebuie sa te impotrivesti unui lucru care nu are sens. La fel si greselile celorlalti, e bine sa invatam din ele pentru ca noi nu vom avea timp sa le facem pe toate.
E bine sa iti urmezi inima, sa faci ceea ce iti doresti dar dupa cum se spune, nu uita sa iti iei si creierul cu tine. Nimeni nu a ajuns sus bazandu-se pe sentimente, care pot fi inselatoare. E mai bine sa fi analitic, sa te deranjeze ceea ce se intampla in jurul tau, decat sa te lasi purtat de vant.
    Si m-am invatat sa gandesc de doua ori inainte sa fac ceva, asta pt ca nu toti o fac, unii o fac totusi o data si altii deloc. Si unele lucruri chiar nu stau in puterea noastra, si bine ca nu avem parte de boli si altele mai grave, dar poate ca e mai bine sa le lasi asa decat sa lupti impotriva vantului.

Off-topic: Am o pasiune pentru citate, versuri, poezii frumoase care exprima ceva unic. Si incerc sa adorm linistita in fiecare noapte cu un gand bun si sa ma trezesc in fiecare dimineata cu o buna motivatie. Iar cand nu imi reuseste ceva indiferent de staruinta mea incerc sa ma gandesc ca daca nu s-a intamplat e mai bine, tind sa cred ca voi avea alta sansa, o noua oportunitate si de data asta voi fi mai capabila si mai receptiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu